Wist je dat de eerste munten al meer dan 2700 jaar oud zijn? en de eerste munten in nederland geslage n zijn tussen 1339 en 1361? dit en nog heel veel meer leuke weetjes vind je op deze pagina. heb je zelf ook een leuk weetje? laat het ons weten!
6

Wist je waarmee mensen betaalden voordat er munten waren?


Rijst, schelpen, graankorrels, tanden van dieren, messen, sikkels etc.
Mensen ruilden ook vaak; bijvoorbeeld een brood tegen drie eieren. Later gebruikten ze klompjes goud of zilver die ze wogen. Dat was zeldzaam materiaal en wat zeldzaam is heeft vaak een hoge waarde.

 


 

7

Wist jij waarom een 10 eurocent muntje kleiner is dan een 5 eurocent muntje?


Stel dat je elk muntje steeds een stukje groter zou maken, dan wordt de 2 euro best wel groot. Het verschil tussen de muntjes moet namelijk wel groot genoeg zijn, anders herkennen automaten het verschil niet. En hele grote munten, dat is niet zo handig in je portemonnee!
Daarom is ervoor gekozen om het muntgeld te verdelen in series. Zo is 1, 2 en 5 cent de laagste serie. Daarna komt een serie van 10, 20 en 50 cent. En de hoogste serie is die van 1 en 2 euro. Binnen zo'n serie is de kleur van de muntjes hetzelfde en is het muntje met meer waarde een stukje groter dan de vorige.
Om dus te voorkomen dat de duurste munten te groot gaan worden, begint de nieuwe serie met een wat kleiner muntje dan de grootste van de vorige serie. Dus: 10 cent is kleiner dan 5 cent. En 1 euro is weer kleiner dan 50 cent.
Maar je kunt ze dus ook door de kleuren uit elkaar houden. De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van 'Nordic Gold' en zijn geelkleurig. En de 1 en 2 euro munten tot slot zijn een combinatie van laagjes nikkel-messing, koper-nikkel en nikkel.

 

 

www.willemwever.nl

8

WIst jij wat een watermerk is en waarom het zo heet?


 
Een watermerk heet geen watermerk omdat er water in zit. Een watermerk zie je vooral in papieren die waarde hebben en die niet vervalst mogen worden. Zoals biljetten en paspoorten. Door het watermerk is het heel moeilijk om het na te maken. Watermerken worden soms ook gebruikt bij sjieke brieven.
Watermerk
Het wordt watermerk genoemd, omdat er tijdens het proces waarin een watermerk wordt gemaakt veel water wordt gebruikt. Zo'n watermerk wordt gemaakt door middel van een koperenrol waarop de figuurtjes gelast zijn.
Proces
Papier wordt gemaakt door de grondstoffen van papier te mengen met water. Dit wordt pulp genoemd. Als het is gemalen worden er nog allerlei stoffen bijgevoegd zoals lijm- en kleurstoffen. Daarna komt de pulp op de papierbaan waar het water door de papierbaan heen loopt. De koperenrol waar het figuurtje op staat rolt dan over de papierbaan heen, waardoor het watermerk wordt gemaakt. De papierbaan met watermerk komt dan langs een warmte rol die het water uit het papier haalt, zodat het kan drogen.

 

 

 

 

 

9

Wist jij waarom er een hoofd op een munt staat afgebeeld?

 

Op veel (maar niet alle) munten is een hoofd terug te vinden en daar is een reden voor. Vroeger was een keizer of koning de machtigste persoon van een land. Hij bezat alle macht en mocht alle beslissingen nemen. Daarom werd zijn hoofd op de munten afgebeeld. En dat doen we nog steeds.Op onze munten staat Beatrix en sinds kort hebben een munt met Koning Willem Alexander.Als landen geen koning of koningin hebben kiezen ze voor een ander nationaal teken. Dat kunnen gebouwen zijn of misschien toch een hoofd, maar dan van een beroemd iemand.

 

10

Wist jij Wat een gouden Olympische medaille waard is?Het is de grootste eer van elke sporter: op de hoogste trede van het podium staan. En zeker nu voor de Nederlandse toppers Sven Kramer, Ireen Wüst en Michel Mulder Olympisch goud binnen is. Maar natuurlijk is de financiële compensatie ook belangrijk voor deze atleten. Yahoo zocht uit welk land het meeste uitkeert per medaille, met verrassende uitkomsten.
 
De ‘grote 4’ op de Olympische Winterspelen zijn: Noorwegen, Verenigde Staten, Rusland en Duitsland. Te verwachten valt dat door deze landen het behalen van medailles goed belonen. In de praktijk valt dit echter tegen. Win een Amerikaan het goud dan ontvangt hij of zij 18.000 euro. Een Duitser krijgt bijna 15.000 euro terwijl een Noor helemaal niets krijgt (net zoals een Brit, Zweed of Kroaat)! Rusland valt, waarschijnlijk doordat ze als thuisland de atleten maximaal willen stimuleren, bij deze trend buiten de boot: daar krijgt een gouden medaillewinnaar ruim 82.000 euro.

 Welke landen betalen dan het beste uit? Slechts 5 landen betalen voor een gouden medaille meer dan 100.000 euro. Estland zit net boven dit bedrag, net overtroffen door Wit-Rusland. Een Italiaan ontvangt bijna 140.000 euro terwijl een Let deze grens wel passeert indien hij of zij goud haalt. Maar de absolute nummer 1 is Kazachstan die haar atleten beloond met ruim 180.000 euro.

En Nederland dan? De eeuwige roem is natuurlijk goed voor sponsorcontracten, maar ook het NOC*NSF doet een duit in het zakje. Individuele sporters krijgen 30.000 euro (goud), 22.500 euro (zilver) en 15.000 euro (brons). Atleten die in teams uitkomen ontvangen 11.000, 8.000 en 5.000 euro. Haalt een atleet meer dan 1 medaille? Dan wordt de vergoeding afgewaardeerd volgens een verdeelsleutel. Jammer voor Wüst, die aan 5 onderdelen meedoet!

 

 

Hein van de Leest - 12 februari 2014