Wist je dat de eerste munten al meer dan 2700 jaar oud zijn? en de eerste munten in nederland geslage n zijn tussen 1339 en 1361? dit en nog heel veel meer leuke weetjes vind je op deze pagina. heb je zelf ook een leuk weetje? laat het ons weten!
1

Wist je hoe munten worden gemaakt?


In Nederland zijn er verschillende euromunten. Je hebt €0,05, €0,10, €0,20, €0,50, €1,00 en €2,00. Ze zijn gemaakt van verschillende metalen. In de fabriek beginnen ze als grote rollen metaal. nikkel en koper worden hiervoor gebruikt. De rollen worden in lange smalle stroken gesneden. Uit die stroken worden platte rondjes gehaald. Dit zijn ‘rondellen’. Onze koning staat er dan nog niet op. Ze zijn helemaal glad. Daarom wordt de rondel tussen twee hele sterke stempels gelegd. Die slaat de afbeeldingen in de munt. Zo’n machine is heel snel. Hij slaat wel 850 muntjes in een minuut!
De eurolanden hebben muntstukken van 1, 2, 5, 10 en 50 cent en munten van 1 en 2 euro. 


2

WIST JE DAT BANKBILJETTEN NIET VAN PAPIER ZIJN GEMAAKT?
 


Bankbiljetten worden ook wel eens papiergeld genoemd. Maar eigenlijk zijn ze niet van papier. ze zijn gemaakt van een speciale katoensoort en kunststofvezels. dat is steviger dan papier en daardoor gaan ze niet zo makkelijk kapot.

 

 

 

 

 

 

3

WIST JE DAT JE MET 1 GRAM PUUR GOUD 1 VIERKANTE METER BLADGOUD KAN MAKEN?
 


goud is na lood, het makkelijkst te buigen en te vervormen. Een blokje goud van 1 gram kan worden geplet en gewalst tot een plaat bladgoud met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Bladgoud kan gelijmd worden op voorwerpen waardoor ze verguld worden.

 


 

 

 

 

 

 

4

Wist je dat het grootste geld ter wereld van een klein tropisch eiland komt?


De Rai was eeuwenlang de munt op de Yap eilanden. Deze stenen munt kon een diameter hebben van wel 3,5 meter!

 


 

 

 

 

 

 

5

Wist jij dat het duurste geldbriefje ter wereld 13 nullen telt?


We weten niet precies welk geldbriefje het meeste waard is. De waarde van geld verandert namelijk steeds. Dat komt onder andere door inflatie. Dat is een moeilijk woord, maar het betekent eigenlijk dat je met hetzelfde geld steeds minder kunt kopen. Vroeger kostte een brood 10 cent, nu wel twintig keer zoveel. 

 

In Zimbabwe hebben ze heel veel last van inflatie. Ze drukken er bankbiljetten van 100 biljoen (!) Zimbabwaanse dollars ('one hundred trillion dollars'). Het lijkt heel veel, maar omgerekend is het nog niet één euro waard... In Brunei, zijn de biljetten een stuk meer waard. Het biljet van 10 duizend Bruneise dollar is ongeveer 4400 euro waard. Maar dat kan over een tijdje weer anders zijn!