koning slaat munt met koningsdubbelportret


Koning slaat eerste munt met koningsdubbelportret!

Koning slaat eerste munt met Koningsdubbelportret
 

Zijne Majesteit de Koning verricht woensdagmiddag 21 mei 2014 de ceremoniële muntslag van een nieuwe 2 euromunt met Koningsdubbelportret bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. De muntslag wordt bijgewoond door staatssecretaris Wiebes van Financiën en muntmeester Brouwer.

In het kader van de troonswisseling is in 2013 het 2 euro Dubbelportret geïntroduceerd en zijn begin 2014 nieuwe euromunten met het portret van Koning Willem-Alexander in omloop gebracht. 
Met de nieuwe 2 euro munt wordt definitief afscheid genomen van de muntontwerpen met het portret van voormalig Koningin Beatrix. Samen met het Dubbelportret en de nieuwe euromunten completeert het Koningsdubbelportret een bijzondere munttrilogie rondom de troonswisseling.

Het 2 euro Koningsdubbelportret 2014 is ontworpen door de Koninklijke Nederlandse Munt, de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Het ontwerp is, net zoals het eerste Dubbelportret van 2013, van de hand van modelleur Pannos Goutzemisis. Voor zijn ontwerp heeft hij zich laten inspireren door het Gulden Dubbelportret uit 1980 en de stijl van munten en penningen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Dit is terug te zien in de keuze van de typografie en in de scherpere lijnen die hij gebruikt heeft in zijn ontwerp.

Vanaf 22 mei 2014 worden de nieuwe Nederlandse euromunten met het Koningsdubbelportret in circulatie gebracht in het Nederlandse betaalverkeer.