Van ontwerp tot stempelMunten maken is een vak!

Van Ontwerp tot stempel

Munten, iedereen weet hoe ze er uitzien. Maar hoe worden ze gemaakt? En wat is er voor nodig?


Er is heel wat werk aan de winkel voordat munten kunnen worden geslagen. Om te beginnen moeten er stempels komen. Een (munt)stempel is een stalen gereedschap met een afbeelding die in een metalen plaatje wordt overgebracht door een (munt)pers.
 

Eerste fase: het ontwerp


Waar begint het mee? Een idee ... een schets ... een ontwerp ...
Een prachtig en perfect ontwerp op papier is geen garantie voor een mooie munt of penning. Een afbeelding ziet er in glimmend metaal heel anders uit dan op wit papier.

 

 

Tweede fase: de modellen


Nu volgt een tijdrovend en uiterst precies karwei.

De afbeelding wordt van het transparante papier in spiegelbeeld overgetekend en uitgesneden op en in een vlak stuk gips. Het gipsontwerp. Zo worden alle onderdelen van het ontwerp met reliëfhoogteverschillen uiterst secuur met de hand in het gips uitgewerkt.

 

 

Derde fase: het poincoen

Nu wordt er van het gips ontwerp een stalen ontwerp gemaakt; Een poinçoen

 

 

Vierde fase: de productiestempels

In de Stempelmakerij worden de productiestempels voor het slaan van de munten gemaakt.

 


Vijfde fase: het slaan van de munten

Na het maken van de stempels gaat de daadwerkelijke productie in gang.

De afbeelding van de stempel wordt geslagen op zogeheten rondellen, ook wel muntplaatjes genoemd. Dit zijn ronde, metalen plaatjes waarvan de afmetingen overeenkomen met die van de uiteindelijke munt.

De nieuwe munten worden hierna opgevangen in metalen bakken. Via een geautomatiseerd proces worden de munten geteld, ingepakt en verstuurd naar De Nederlandsche Bank. Die verspreidt de munten vervolgens via een uitgebreid distributiesysteem.